Du visar för närvarande Skapa en blommig Mormorsruta: Steg för Steg
mormors ruta gult garn

Skapa en blommig Mormorsruta: Steg för Steg

Hej kära pysselentusiaster! Idag kommer jag att guida er genom processen att skapa en underbart vacker mormorsruta. Denna ruta har en särskild twist med en blommig mitt, och det bästa är att vi håller oss till en färg så det blir extra lätt att göra! Låt oss dyka rätt in.


Material och Svårighetsgrad

För detta specifika projekt kommer jag att använda ett 8-4 bomullsgarn, känt för sin hållbarhet och mjukhet, vilket gör det utmärkt för våra mormorsrutor. Kombinerat med detta garn kommer vi att använda en virknål av storlek 3 mm, vilket matchar garnets tjocklek perfekt och ger oss precision när vi virkar detaljerna i vårt mönster. Självklart går det utmärkt att använda andra garn och virknål men ändra gärna antalet stolpar om ni känner av att det går stramt.

När det kommer till svårighetsgrad, skulle jag placera detta projekt på en 3 av 5. Medan det har vissa tekniker som kan vara utmanande för absoluta nybörjare, med lite tålamod och övning kommer även de som är nya till virkning att kunna skapa denna vackra mormorsruta.

Rad 1: Blommans Mitt

Börja med att skapa själva hjärtat av vår ruta – blommans mitt. Starta med en Magisk Ring. Virka sedan 3 lm (denna kommer räknas som den första stolpen). Fortsätt med att virka ytterligare 11 stolpar in i den magiska ringen. Dra åt ringen så att du nu har totalt 12 stolpar. Avsluta med en smygmaska i toppen av de första 3 lm.


Rad 2: Skapa Blombladen

För att ge vår ruta en extra touch, ska vi skapa bågar som lägger grunden för våra blomblad. Börja med att virka 5 lm. Hoppa över 2 stolpar och virka en sm i nästa stolpe. När du upprepar detta runt om, kommer du att skapa 6 bågar av 5 lm vardera.


Rad 3: Fyll i Blombladen

Nu när grunden är lagd, ska vi fylla i våra blomblad. Starta i någon av de 5-lm-bågarna och virka 5 st, 1 lm och sedan 5 st igen inom varje båge. Detta ger våra blomblad form och substans.


Rad 4: Förbereda för den Fyrkantiga Formen

Här tar vi det roliga hexagonalet och förbereder oss för att skapa den fyrkantiga strukturen av en mormorsruta. Starta med 3 lm, sedan virka ytterligare 2 stolpar i mellanrummet mellan två 5-stolpe-grupper från Rad 3. Glöm inte att virka 1 lm mellan varje stolpgrupp. När du är klar med denna rad, kommer du att ha 3 stolpgrupper på varje sida av hexagonen.


Rad 5: Omvandla till en Fyrkantig Form

Sista steget! Här förvandlar vi vår hexagon till en klassisk fyrkantig mormorsruta. Börja i ett hörn, och virka 3 stolpar, 2 lm, och 3 stolpar in i 1-lm-utrymmet. Detta skapar vårt hörn. När du virkar längs sidorna, glöm inte att virka 3 st i varje 1-lm-utrymme med 1 lm mellan varje grupp. Upprepa detta för varje hörn och sida av rutan.


Där har vi det! En skräddarsydd mormorsruta med en blommig kärna.Nu kan du fortsätta att göra stolpar runt för att få till en finare kant eller virka ihop den med andra mornorsrutor.

Hoppas ni älskar att virka denna design lika mycket som jag gjorde. Glöm inte att dela era mästerverk med mig och alla andra i kommentarsektionen nedan. Trevligt virkande!